De antidruk-techniek is een behandeling die wordt toegepast als een tijdelijke therapie. Ik kan dit toe passen om pijnklachten direct te verminderen of om een wond drukvrij te leggen. Het doel hiervan is in de meeste gevallen pijnvermindering. Hierdoor krijgt de pijnlijke plek rust en hersteld beter en kunt u ook zoveel mogelijk pijnvrij lopen.

Pijn die van buitenaf veroorzaakt wordt komt meestal van de schoenen. Dit wordt dan ook grondig bekeken voordat ik deze therapie zal toepassen. Het materiaal waarmee ik werk is hypo-allergeen en kan op bijna alle delen van de voet worden aangebracht. Het zal altijd een , met de hand, op maat gemaakte techniek zijn. Voor ik daadwerkelijk het antidruk-materiaal aanbreng zal ik eerst een beschermlaag aanbrengen op uw huid. Op deze manier voorkom ik iedere vorm van irritatie op uw huid. Ik gebruik voor deze toepassing diverse soorten vilt. Het mag maximaal 2 weken blijven zitten en u gaat altijd naar huis met een beschrijving over de bij u toegepaste techniek.

Het antidruk-middel (vilt) kan bijvoorbeeld ook in de schoen worden gebruikt als plaatselijke aanpassing. Na het drukvrij leggen wordt er altijd bekeken hoe de oorzaak hiervan verholpen kan worden. Dit wordt altijd in het behandelplan met u besproken. Soms betekent dit dat ik een orthese moet maken of u door moet sturen naar een podotherapeut of specialist.

Indien u na een behandeling met antidruk-materialen naar huis gaat krijgt u altijd een folder mee met uitleg en tips gericht op uw behandeling.


Ingroeiende nagels behandelen

Een pijnlijke aandoening (vaak van de grote teen) die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactor voor het ontstaan van een ingegroeide teennagel zijn druk door slecht passende schoenen, verkeerd of te kort knippen van de nagels en weke nagelomgeving door transpiratie. Zijwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in de hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Oorzaken van een ingegroeide nagel:

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich hierdoor over de teennagel krullen, zodat het ingroeien opnieuw begint. Nagels hebben een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Ze dienen altijd een millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een andere veelgemaakte fout is, dat me de hoek van de nagel schuin wegknipt. Ook weer om directe pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel nog dieper in het zachte weefsel van de nagelwal doordringen. Ook kan er beschadiging ontstaan bij het knippen zodat er een splinter vormt. Wanneer de nagel dieper in het weefsel dringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn is het gevolg in de teen die toch al gevoelig is bij de minste aanraking.

Tips ter voorkoming van ingegroeide nagels:

  • Knip de teennagel niet te kort.
  • Knip nooit hoekjes van de teennagel af.
  • Draag goed passende schoenen.
  • Draag thuis of in de zomer schoenen die de tenen vrij laten.
  • Als de nagel is ingegroeid, laat uw nagel tijdig behandelen door de pedicure.

Andere technieken om een ingegroeide nagel te voorkomen zijn het drukvrij leggen door middel van copoline of smig. Een nagelbeugel plaatsen om de nagel te begeleiden in de groei.