De stand van de voet in de schoen kan een oorzaak zijn van teenklachten. Voorbeelden van teenklachten zijn likdoorns op of tussen de tenen, scheefstand van de tenen en hamer- of klauwtenen. Een orthese is een van de mogelijkheden om de ontstane teenklachten te ontlasten.

Met een orthese behandelen ik afwijkingen van tenen die pijnklachten of stand afwijkingen veroorzaken. Door het maken van een persoonlijke siliconenorthese kunnen deze klachten vaak verholpen worden. Om een goede orthese te maken onderzoeken we uw voeten, hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen en de stand. Ook worden uw schoenen onderzocht.

Orthesiologie is een techniek die dient voor het ontlasten van diverse drukplekken. Vooral aan en tussen de tenen en het reguleren van de teenstand.

Een siliconenorthese kan worden toegepast bij de volgende klachten:

  • Likdoorns tussen of op de tenen
  • Hamertenen
  • Klauwtenen
  • Scheefstand van tenen
  • Hallux valgus

Hoe moet de orthese gedragen worden?

In het begin zal de orthese niet altijd comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om te wennen aan de orthese. Het dragen moet geleidelijk worden opgebouwd, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag en bouw dit langzaam op. Normaal gesproken moet u na 14 dagen gewend zijn en kunt u de orthese de hele dag dragen. Gedurende de nacht mag de orthese niet gedragen worden. De orthese blijft het beste zitten met sokken in dichte schoenen, mits daar genoeg ruimte voor is.

Waar moet u opletten tijdens het dragen?

Vooral in het begin moeten uw voeten wennen aan de orthese. Dit kan op sommige momenten wat verveld zitten maar de orthese mag niet zorgen voor extra pijn of irritaties in de vorm van rode plekken, uitslag of blaren. Dit controleert u dagelijks. Wanneer u niet in staat bent dit zelf te controleren vraag dan eventueel hulp. Mocht het geval zijn dat u last krijgt van hierboven genoemde symptomen. Neem dan contact op met de medische pedicure of huisarts.

Hoe kunt u de orthese het beste onderhouden?

Bij het aanbrengen en verwijderen van de orthese altijd twee handen gebruiken nooit aan de orthese trekken! U kunt de orthese wekelijks wassen met lichte zeep (b.v. handzeep) en te drogen leggen (niet in de zon of op de verwarming). Voor u de orthese aandoet kunt u deze licht poederen met talkpoeder. Wanneer u orthese heeft af gedaan, kunt u deze het beste bewaren in een bakje met talkpoeder, dit vanwege het behoud van het materiaal. Bij een goed onderhoud gaat een orthese langer mee.

Controle van de orthese

Na het aanbrengen van de orthese dient er een regelmatige controle plaats te vinden. Dit gebeurt na een week. Vervolgens twee weken en hierna elke 6 weken. Dit laatste is vaak in combinatie met uw gebruikelijke controle. Mochten er voor de afgesproken controle afspraak problemen, klachten of irritaties ontstaan kunt u altijd contact opnemen.

Tips

Wanneer u van plan bent nieuwe schoenen aan te schaffen neem de orthese dan mee. Op deze manier kunt u goede schoenen kopen met voldoende ruimte voor de orthese.