Mensen die aan reuma lijden, kampen vaak met problemen aan hun voeten. Speciale zorg is dan gewenst. De reumatische voet kenmerkt zich door diverse complicaties.

Reuma is een algemene verzamelnaam voor pijnklachten van de gewrichten

  • Ontstekingsprocessen in de voet: de gewrichten van mensen met reuma zijn veelvuldig ontstoken. Ook slijmbeursontstekingen komen vaak voor.
  • Vergroeiingen van de voet: reumatische gewrichtsontstekingen kunnen leiden tot verstijving en vergroeiing van botten, gewrichten en alle weefsels daar omheen.
  • Standverandering van de voet: door pijn, stijfheid en vergroeiing van de gewrichten nemen de voeten en tenen van de meeste reumapatiënten in de loop der tijd een andere, niet natuurlijke stand aan.
  • Verandering van het voetweefsel: de huid van reumapatiënten is onder het vetkussen van de voet vaak dunner en verschuift.
  • Verandering aan de teennagels: aan de voeten van mensen met reuma kunnen de teennagels, door de stand verandering van de tenen, in de verdrukking komen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als verkleuringen en verdikking van de nagels, eeltvorming onder de nagels, brokkelige, ruwe, brosse, of gespleten nagels.

Als gevolg van bovenstaande complicaties, heeft meer dan 80% van de reumapatiënten last van ongewenste eelt- en likdoornvorming. Reden genoeg om de voeten van mensen met reuma extra aandacht te geven en regelmatig naar een pedicure te gaan die gespecialiseerd is in de reumatische voet.

Reuma is een aandoening waarvan er op dit moment 200 verschillende soorten bekend zijn.

Hieronder valt ook de aandoening artrose of misschien beter bekend als slijtage. Bij artrose neemt de kwaliteit en de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten langzaam af. Daardoor is de voet niet meer in staat de schokken bij het lopen op te vangen en kunnen de botten minder goed bewegen ten opzichte van elkaar.

Uiteindelijk kan ook het bot dat onder het kraakbeen ligt, op de aandoening reageren. Het vervormt bijvoorbeeld. Dit kan uiteindelijk leiden tot een andere stand of misvorming van het gewricht. Het hele proces is onveranderlijk.

Bot of kraakbeen dat van vorm of kwaliteit is veranderd kan niet meer herstellen. Soms veroorzaakt de artrose ook een gewrichtsontsteking.

Mensen met artrose hebben in de aangedane gewrichten vaak last van stijfheid en pijn. Hierdoor kunnen ze het gewricht minder goed gebruiken. Bij artrose in de voet is vaak het basisgewricht van de grote teen of de enkel aangetast.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar!

In sommige gevallen kunt u de behandeling door een pedicure vergoed krijgen door uw zorgverzekeraar.

Ik sta ingeschreven bij het kwaliteitsregister voor de pedicures (KRP).
Vraag uw huisarts om een doorverwijzing en informeer naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.